1. HABERLER

  2. VİDEO/GÖRÜNTÜ

  3. "Başlık Parası" ve "Berdel"e Ceza mı Geliyor?

"Başlık Parası" ve "Berdel"e Ceza mı Geliyor?

Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyonun, aylardır üzerinde çalıştığı "Geleneksel Evlilikler Raporu" tamamlandı.

A+A-

Tartışmalar arasında, muhalefet şerhiyle de olsa kabul edildi.

Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyonun, aylardır üzerinde çalıştığı "Geleneksel Evlilikler Raporu"

Çarpıcı tespitlerin yer aldığı rapora göre, az gelişmiş bölgelerde erken evlilik kadınlar için sosyo-kültürel bir zorunluluk.

Ve çocuk doğurmak kadının yararına. Özellikle de "erkek çocuk doğurmak.". Çünkü yine aynı rapora göre, eğitim ve kültür düzeyi ne olursa olsun, tüm birey ve ailelerde aleni ya da üstü örtülü olarak erkek çocuk sahibi olma ideali var.

HABERİN VİDEOSU



Ve bu ideal, erkek çocuk doğurmayan kadına kimi zaman psikolojik şiddet , kimi zamansa kuma ya da boşanma tehdidi olarak yansıyor.

Erkek çocuk doğurma baskısı sonucu pek çok kadın, çok sayıda ve sık aralıklarla gebe kalıyor ya da çocuk yaşta evleniyor.

Komisyon raporunda, erken evlilik, zorla evlilik ve nişanlılık, başlık parası, berdel ve kumalığın engellenmesi gereken geleneksel uygulamalar olduğu bir kez daha vurgulandı, kadına yönelik bu uygulamaların değişmesinin uzun soluklu bir çaba gerektirdiğine dikkat çekildi.

"Bölgesel farklılıklar  gözetilmeli" uyarısı da yapılan raporda somut öneriler de yer aldı.

Kadın okur yazarlığına daha fazla önem verilmesi, toplumsal cinsiyet eğitiminin kadınların yanısıra erkeklere de verilmesi ve toplumun, muhtar, öğretmen, medya gibi çeşitli kanallar aracılığıyla bilgilendirmesi o öneriler arasında.

Ama en fazla dikkat çeken, berdelle evliliğe, başlık parası alanlara cezai yaptırım uygulanması ile bu yöntemlerle kurulan evlilikler geçersiz sayılması önerileri oldu.

Bu haber toplam 4258 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.