1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bakan Albayrak Ekonomi Reform Paketi'ni açıkladı

Bakan Albayrak Ekonomi Reform Paketi'ni açıkladı

 Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomi reform paketini açıkladı. Bu yıl atılacak adımları içeren Yapısal Dönüşüm Adımları 2019'da büyüme ve istihdam ana çerçevesinde finanstan, tarıma kadar pek çok madde yer aldı.

A+A-

Pakette öne çıkan maddeler şöyle sıralandı: Kamu bankalarına toplam 28 milyar lira DİBS verilecek. Sorunlu kredilerin bir kısmı ulusal ve uluslararası yatırım fonlarına transfer edilecek. Konkordatoları yeni bir yasal çerçeve ile ele alınacak. Bireysel emeklilik sistemi yeniden yapılandırılacak. Kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek. Sözleşmeli tarım yaygınlaştırılacak. Küçük baş hayvan sayısını 47 milyondan 100 milyona çıkarılacak. Gelire göre artan vergilendirme etkin hale getirilecek. Dolaylı verginin ağırlığı azaltılırken, doğrudan verginin ağırlığı artırılacak. Varlık Fonu stratejik sektörlere yatırım planlaması yapacak. Yargı reformu strateji belgesi, sanayide yerlileştirme programı, turizm master planı ve eğitimde reform programı açıklanacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019"u açıklıyor.

- Ekonomi politikalarımız açısından önemli bir gündem için bugün buradayız. Sözlerimin hemen başında birazdan açıklayacağımız paketin milletimiz, ülkemiz, iş dünyamız için hayırlı olmasını diliyorum.

- Göreve geldiğimiz ilk günden beri ortaya koyacağımız ekonomik vizyonu, izleyeceğimiz politikaları, şeffaf bir şekilde açıklayacağımızı söyledik. Ağustos ayında yeni ekonomik paketimizi açıkladık.

 Tüm ekonomi, politikalarımızda prensiplerimizin, yapısal reformların önceliklendirilmesi, serbest piyasa ilkeleriyle uyumluluk, ihracat ve ithalat odaklı para ve maliye politikaları arasında koordinasyon olduğunu sizlerle paylaştık.

- Eylül ayında orta vadeli programı, yeni ekonomik programı ile kamuoyu ile paylaştık. Dengelenme, disiplin ve değişim başlıklarında yeni ekonomi programımızı 3 yıllık bir program haline getirdik.

'DEĞİŞİM VE REFORM SÜRECİ 4,5 YIL BOYUNCA DEVAM EDECEK'

- 2019 yılı düzenleme ve adımları sizlerle paylaşacağız. 2020 yılında yine o yılı ilgilendiren seneye buluşup o zaman tanıtımını yapacağız.

- Ayrıca 2018 yılında ortaya koyduğumuz bütçe disiplini, türbülans sürecine rağmen, yakaladığımız başarılı dengelenme süreci bu adımları hayata geçireceğinin en güçlü teminatıdır.

- Türkiye'nin önünde 4,5 yıl seçimsiz dönem var. Türkiye'nin gündemi ekonomide reform. İşte bugün başlatacağımız bu süreç 2019 yılında tamamlayacağımız bir dizi reformu sizinle paylaşacağız. Yılmadan kararlılıkla devam edecektir. Bu zamana kadar teknik detay ve içeriği ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı ve hayata geçirilmeye hazır hale getirildi.

- Bu nedenle 2019 yılı sonuna kadar diyerek çok net bir tarih veriyoruz. Reformların başında finansal sektör geliyor, onun altındaki de ilk başlık bankacılık sektörü olacak.

'KAMU BANKALARINA 28 MİLYAR TL DİBS VERİLECEK'

- Bankacılık sektörümüzün güçlü yapısını sürdürmesini ve reel sektörümüzü finanse etmesini temin etmek bu programın en önemli önceliklerinden bir tanesi demiştik. Bankacılık sektörünün kredi hacmi, tahsili geçmiş alacaklar hariç 2 trilyon 513 milyar TL'dir. Tahsili gecikmiş alacakların bankacılık için bir risk olduğunu düşünmüyoruz

- Kamu bankalarına 28 milyar liralık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) verilecek. Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermayeleri artırılacak. Kamu bankalarını bilançoları çok daha dirençli hale getirilecek.

-Dengelenme süreci boyunca temettü dağıtmanın ve yöneticilere yapılan nakdi prim ödemeleri sonlandırılacak. Ulusal veri merkezi kurulacak.

- Mali sistemin gözetimi ve denetiminib güçlendirilmesi ve geriye dayalı iktisadi politikalar geliştirmesi amacıyla ulusal veri merkezini kuracağız. Risk ve potansiyellerin çok daha erken analiz edilmesi sağlanacak.

'BES YENİDEN YAPILANDIRILACAK'

- Borç yeniden yapılandırmalarını ve icra-iflas işlemlerini daha hızlı ve etkin hale getirmek için yeni bir yasal ve kurumsal çerçeve oluşturulacak. Sorunlu kredilerin bir kısmı ulusal ve uluslararası yatırım fonlarına transfer edilecek.

- Bazı sorunlu kredilerin, bankaların ve ulusal-uluslararası yatırımcıların iştiraki olan bilanço dışı fonlara devredilecek. Bu fonlar enerji girişim sermaye fonu ve gayrimenkul fonu.

- Bireysel emeklilik sistemi yeniden yapılandırılacak.

Bu haber toplam 1664 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.