1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Bahar Yorgunluğu Tükenmişlik Sendromuna Neden Oluyor

Bahar Yorgunluğu Tükenmişlik Sendromuna Neden Oluyor

Havaların ısınmaya başladığı bu günlerde, Mevsim değişikliği nedeniyle oluşan bahar yorgunluğunun etkisi altındaysanız, 'tükenmişlik sendromu' kapınızı çalabilir!

A+A-

Havaların ısınmaya başladığı bu günlerde, sürekli yorgun hissediyorsanız, vücudunuzda bir şeyler ters gidiyor olabilir! Mevsim değişikliği nedeniyle oluşan bahar yorgunluğunun etkisi altındaysanız, 'tükenmişlik sendromu' kapınızı çalabilir!

Soğuk kış günlerinin yerini ılık bahar günlerine bıraktığı şu günlerde, kendinizi sürekli yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? Son günlerde uykuya dalmakta zorlanıyor musunuz? Ya da her zamankinden daha mı fazla streslisiniz? O halde bahar sizi fena halde etkiliyor demektir. Kışın yerini bahara bırakmasıyla birlikte oluşan mevsim değişikliğine çok dikkat etmek gerekiyor. Havaların ısınması sonucu havadaki negatif yüklü iyonların artmasıyla birlikte; insan vücudu olumsuz yönde etkileniyor ve bahar yorgunluğu denen bir rahatsızlık ortaya çıkıyor.

VÜCUT TEPKİ VERİYOR

Konuyla ilgili konuşan Bayındır Hastanesi Söğütözü İç Hastalıkları Uzm. Dr. Sertaç Yıldırım, şöyle konuştu: "Bahar yorgunluğu hemen herkesin mevsim değişikliğine vermiş olduğu fiziksel ve psikolojik tepkilere verilen bir tablodur. Yeterli besin kaynaklarının alınamaması, B ve C vitaminlerinin ve minerallerin eksik alınması, tiroit bezinin yetersiz çalışması, enfeksiyon hastalıkları, çay ve kahvenin aşırı tüketilmesi ve sigaranın kullanılması gibi durumlar bahar yorgunluğu belirtilerini aşikâr hale getiren unsurlardır." Havaların birden ısınmasına adaptasyonu sağlamak için vücudun, adrenalin ve kortizol gibi hormonların salınımını artırdığını belirten Yıldırım, "Bahar yorgunluğu adıyla bilinen mevsimsel ve geçici depresyon fark edilip gerekli önlemler alınmadığı takdirde, ağır rahatsızlıklara neden olabilen tükenmişlik sendromu tetikleniyor" dedi. Uzm. Dr. Sertaç Yıldırım, mevsimsel depresyonların, halsizlik, bitkinlik ve çöküntü hissi verdiğini vurguladı. Yıldırım, yoğun çalışma temposu, ekonomik kriz, hava kirliliği gibi dıştan gelen nedenlere bağlı uzun süreli strese maruz kalınması durumunda, kişinin 'Tükenmişlik Sendromu' yaşayabileceğini belirterek "Kişi, mevsimsel geçişe kadar zoraki idare ediyordur. Baharla birlikte durumu daha da ağırlaşır" diye konuştu.

BİR DİZİ ÖNEMLİ HASTALIĞA NEDEN OLUYOR

Tükenmişlik sendromu, tedavi edilmediği durumlarda; panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, gerginlik, huzursuzluk, iş yerinde performans düşüşü, aile ve sosyal ilişkilerde bozulmalar ile psikomatik hastalıklar olan reflü, mide ülseri, vücutta döküntüler ve sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabiliyor. Yıldırım, bahar yorgunluğu belirtilerinin mutlaka ciddiye alınıp araştırılması gerektiğini vurguluyor.

YORGUNLUĞA KARŞI ÖNERİLER

 Düzenli olarak vitamin ve mineral tüketin.
 Mevsim meyve ve sebzelerini tercih edin.
 Kısa ve sık dinlenme aralıkları ile çalışın.
 Çalışma ortamını iyi havalandırın.
 Sıvı tüketimine dikkat edin. Mümkünse günde 8-10 bardak su tüketin.
 Çay, kahve gibi kafeinli içecekleri az kullanın.
 Sigara içmeyin.
 Düzenli egzersiz yapın.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALI?

Bahar yorgunluğu belirtilerinin uzun sürmesi ve kişinin günlük aktivitelerini yapmasına engel olması durumunda buna sebep olabilecek diğer nedenlerin (kansızlık, enfeksiyonlar, tiroit hastalıkları, kronik yorgunluk sendromu, bağışıklık sistemi hastalıkları, psikolojik hastalıklar ve gerekirse tümöral hastalıklar) araştırılması gerekmektedir.

ERKEN TANI MÜMKÜN

İç Hastalıkları Uzm. Dr. Sertaç Yıldırım bu araştırma ile bahar yorgunluğu bulgularını taklit eden ancak altta yatan başka bir hastalığın erken tanısının mümkün olabileceğini dile getirdi.

Bu haber toplam 4098 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.