1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Babalar duygusal Cezayı tercih Ediyor

Babalar duygusal Cezayı tercih Ediyor

Duygusal ceza çocuk üzerinde fiziksel cezadan daha etkili olması nedeniyle babalar tarafından daha çok tercih ediliyor.

A+A-

TİMETURK.COM - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesince yapılan bir araştırmada duygusal cezanın çocuk üzerinde fiziksel cezadan daha etkili olması nedeniyle babalar tarafından daha çok tercih edildiğini ortaya koyduğu bildirildi.

OMÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Seher Balcı ve Yrd. Doç. Dr. Müge Yılmaz tarafından yürütülen bir araştırmada, ''babaların kişilik özelliklerine göre çocuklarına karşı olan davranışları'' incelendi.

Samsun'da ikamet eden ve 0-5 yaş arasında çocuğu olan 123 babanın örnek alındığı araştırmayla ilgili AA muhabirine bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Seher Balcı, Türkiye'de baba ve çocuk ilişkisini bütün boyutları ile ortaya koyacak çok fazla veri bulunmadığını, bu konudaki araştırmaların sınırlı olması nedeniyle böyle bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Çocuğun doğumundan itibaren anne ve babasının sergilediği davranışlarla yetiştiğini, ancak baba konusunda yapılan çalışmaların annelerle ilgili çalışmalara oranla oldukça az olduğunu anlatan Balcı, bu nedenle de baba davranışlarını esas aldıklarını kaydetti.

''Çevresel etmenler çocuğun gelişimini etkilese de anne ve babanın davranışları sağlıklı kişilik yapısına sahip bireylerin yetişmesine zemin hazırlayabilir'' diyen Balcı, şu bilgileri verdi:

''Bu nedenlerden dolayı araştırmanın amacı babaların kişilik özelliklerinin çocuklarına karşı davranışlarını belirlemede önemli olup olmadığıdır. Bir yıl süren araştırmada eğitim durumları, çocuk sayıları ve meslekleri farklı 123 baba üzerinde çalışma yaptık. Çalışmadan önemli veriler elde ettik.''

Araştırmada babaların kişilik özelliklerinden olan duygusal istikrar, duyarlılık ile çocuklarına gösterdikleri davranışlardan ilgi, şefkat gösterme, koruyuculuk ve cezalandırma gibi konularda veri elde edildiğini bildiren Balcı, şunları kaydetti:

''Araştırmanın sonucunda önemli değerlendirmeler ortaya çıktı. Örneğin duygusal ceza çocuk üzerinde fiziksel cezadan daha etkili olduğu için babalar tarafından daha çok tercih ediliyor. Ayrıca evdeki çocuk sayısının artması da babaların hem çocuklarına ayırdıkları zaman, hem de tahammül sınırlarının daralmasına neden oluyor. Ayrıca 2-3 çocuğu olan babaların duygusal ceza verme sıklığı tek çocuğu olanlara göre daha yüksek bulundu.''

Balcı, araştırmada babaların ceza yöntemlerinin mesleklerine göre de değişebildiğini ifade ederek, serbest meslek sahibi babaların memur olan babalara göre daha yüksek oranda duygusal ceza verdiklerini belirlediklerini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Balcı, araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer sonucun ise, babaların artık çocukların eğitimine daha aktif katılmaları olduğunu belirterek, ''bundan 20-25 yıl öncesinde babalar, çocuk eğitimine yalnızca otorite figürü, disiplin sağlayıcı birey olarak katılırken, günümüzde çocuğun bakım, eğitim ve yetişmesinde daha aktif olarak katılma eğilimi içinde oldukları da anlaşıldı'' dedi.

Bu haber toplam 2968 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.