1. HABERLER

  2. CİNSEL YAŞAM

  3. AZALMIŞ CİNSELLİK VE CİNSEL TİKSİNTİ

AZALMIŞ CİNSELLİK VE CİNSEL TİKSİNTİ

Cinsel isteği oluşturan biyopsikolojik süreçler tam olarak bilinmemektedir. Cinsel istek...

A+A-

PRESSTURK.COM - Cinsel isteği oluşturan biyopsikolojik süreçler tam olarak bilinmemektedir. Cinsel istek temel bir güdü olup beynin derinlikleri tarafından yönlendirilir. Hayvanlarda cinsel arzu, yumurtlama dönemi ile sınırlı iken insanda daha karmaşık özellik gösterir. Yapılan bilimsel çalışmalar cinsel isteğin östrejen progesterondan daha çok testesteron tarafından belirlendiğini göstermektedir. Bu kadın işinde geçerlidir.

Cinsel isteği genel olarak uyaran oluşumlar nelerdir?

Rahat güvenilir bir ortam, çekici eş, duygusal ortam, hoş bir müzik, fiziksel temas kadında cinselliği tetikler.

Cinsel arzuyu genel olarak bastıran durumlar nelerdir?

İlişki çatışmaları, ekonomik güçlükler, yaşam zorlukları, çocuk sahibi olma, annelik duygusunun fazlalığı, kayıplar ve psikolojik travmalar.

İnsan diğer varlıklardan farklı olarak cinsel isteğini erteleyebilme özelliğine de sahiptir.

Cinsel davranış denildiğinde cinsel birleşme ( coitus) sıklığı, cinsel düşünce ve fanteziler, orgazm (doruk,doyum) ile sonlanan cinsel etkinlik sayıları ile birlikte kişinin subjektif olarak hissettiği ilgi ve istek temel alınır.

Cinsel istek azlığının görülme oranı nedir?

Azalmış cinsel istek bozukluğu hem ülkemizde hem de batıda kadınlarda erkeklerden iki misli daha fazla görülmektedir. Batı toplumlarında yapılan çalışmalarda kliniğe başvuran kadınların % 30-40 ' unda cinsel istek azlığına rastlanmıştır.

Orgazm olmadığı halde orgazm taklidi yapan kadın sayısı % 60 civarındadır. Çoğu genellikle kendi istekleri ile cinselliği başlatmazlar. Kadınlar cinselliği bozmamak için görev gibi cinselliğe uyum sağlamaya çalışırlar.Hayat kadınlarının cinsel davranışı, ayartıcı, baştan çıkarıcı, ateşli bir şekilde göstermeleri, bir çok erkeğin cinsel aldatma nedeni olur. Kadınlar erkeklerin bu cinsel ihtiyaçlarını anlayamazlar.

Cinsel istek sıklığı nasıl olmalıdır?

Cinsel istek sıklığının normali ve standarttı yoktur. Çiftin istek frekansının birbirine yakın olmaları yeterlidir. Cinsel istekte azalma sonradan olmuşsa örtülü bir depresyonu gösterebilir. Ergenlik çağından beri varsa bastırılmış duygular söz konusudur.

Mutlu ve çatışmasız bir ilişkide çoğu defa cinsel davranış normaldir. Eğer evliliğin temel dinamikleri, kuruluş biçimi, ilişki çatışmaları, cinselliğe yaklaşım biliniyorsa sorunu çözmek daha kolay olur.

Cinsellikle ilgili yanlış beklentiler, cinsel fobi ve takıntılar kadının kendi bedenine yabancılaşmaya neden olarak cinselliği olumsuz etkileyebilir.

Bazı ilaçların cinsel isteği azalttığı söylenmektedir? Bu doğru mudur?

Bazen bazı ilaçlar cinsel isteği azaltır. Bu durumda ilgili hekime başvurmak gerekir. Cinsel istek azalmasının daha ileri safhası "cinsel tiksinti bozukluğu"dur. Bu hastalıkta cinsel eşle ilişki fırsatı olduğunda korku, kaçınma, irkilme, iğrenme ve hatta panik hissi oluşur. Öpme ve dokunma dahil her türlü cinsel uyarılarda yaygın bir iğrenme vardır.

Cinsel fobiler, obsesyonlar, posttravmatik stres bozukluğu ve depresyon olmadan da bu kişilerde cinsel tiksinti vardır. Kişi isterse tedavi planı yapılır. Temelde eş reddi olabilmesi nedeniyle çift terapisi önem taşır.

CİNSEL UYARILMA VE ORGAZM BOZUKLUKLARI

Cinsel uyarılma açısından kadım erkek arasında ne gibi farklar vardır?

Kadınların cinsel uyarılmalarının geç olduğu bilinir. Kadınların cinsel uyarılmayı kendileri için istememeleri, erkekler için istemeleri uyarılmalarını geciktiren diğer nedendir. Erkeklerin cinsel ilişki sürecini kısa tutmaları veya erkeklerde erken boşalma olması, eşler arasında sorun oluşturabilir.

Kadında ıslanma ve kabarma tepkisinin (Luprikasyon) sağlanamaması ve sürdürülememesidir. Yeterli ön sevişme ve klitoral uyarı olmasına rağmen cinsel uyarılma olmadığında sorundan söz edilir. Erkeklerde Viagra türü ilaçlar uyarılmayı çok kolaylaştırmışken kadınlarda henüz böyle bir ilaç bulunamamıştır.

Bazı antideprasan, alerji ve tansiyon ilaçları kadınlarda uyarılmayı bastırabilir. Bazen şeker hastalığı, menopoz, mikrobik hastalıklarda uyarılma ve orgazmı etiler. Altta yatan psikolojik sorun düzeldiğinde cinsel uyarılma ve orgazm bozukluğu düzelir.

Kadınlarda cinsel uyarılmadan sonra doruk doyum olan orgazm gelir. Orgazmın sınırları erkekler kadar kesin değildir. Genelde vajinanın üçte bir alt kısmını kasılması olarak bilinir. Sübjektif zevk aldığını yeterli bulması bazı görüşlere göre orgazmdır.

Orgazm ve yaşın bir bağlantısı var mıdır?

Kadınlarda orgazm yaşla birlikte artar. Haz alma beklenti düzeyi ile ilgilidir. Cinsellik kavramı ve haz almayı öğrenebilen kadınlarda orgazm yeteneği daha hızlı gelişir. Haz aldığı halde beklentisi yüksek kadınlar orgazm olamayabilirler.

Her kadın kendine haz alma izni verdiğinde orgazm olabilir. Bunun için uygun zaman, uygun mekân ve uygun eş şartı vardır

Bu haber toplam 6757 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.