1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Aşk Beyindeki Ödül Sistemini Harekete Geçiriyor

Aşk Beyindeki Ödül Sistemini Harekete Geçiriyor

Bilim adamları, aşkın beyindeki ödül sistemini tetikleyerek mutluluk aşıladığını ve ağrıları da azalttığını söylüyor.

A+A-

“Vücuttaki ağrıları kesmek için güçlü, tutkulu aşktan iyisi az bulunur". Son araştırmalar böyle diyor. Bilim adamları, aşkın beyindeki ödül sistemini tetikleyerek mutluluk aşıladığını ve ağrıları da azalttığını söylüyor.

1970’lerin sevilen şarkılardan “Love Hurts”ün (Aşk Acıtır) sözleri öyle görünüyor ki artık “Aşk Acıtmaz”a dönüştü. Zira, araştırmalar aşkın  kişilerin kendilerini hem duygusal hem de fiziksel olarak daha iyi hissetmesine yol açtığını bir kez daha gösterdi.

Son araştırmada “aşkın ilk evresinde” olduğunu söyleyen öğrenciler bir dizi testten geçirildi. Öğrencilere, kendilerini “ne kadar coşkulu hissettikleri” ve “aşık oldukları kişiyi bütün gün düşünüp düşünmedikleri” gibi sorular soruldu.

Bütün bu sorulara en kuvvetli kelimelerle “evet” diyenler ve “Aşkım olmadan hayatımın da anlamı olmaz” yanıtını verenler araştırmaya katılmaya davet edildi. Araştırmayı yürütenlerden biri de California’daki Stanford Üniversitesi’nden Jarred Younger. Younger, aşkın tıpkı bir bağımlılık gibi olduğunu söylüyor. Dolayısıyla araştırmada alkol ve uyuşturucunun beyinde yaptığı etkinin benzerini aşkın da yapıp yapmadığını araştırdıklarını anlatıyor uzman.

Younger, “Uyuşturucuların beyinde ağrıyı azaltan bölgeleri etkilediğini biliyoruz. Dolayısıyla kendimize ‘Aşk da bu bölgelere etki ediyorsa acaba aşık olmak da ağrıları azaltır mı’ diye sorduk” diyor.

Araştırmada aşık oldukları kişilerin resimlerine bakan deneklerin beyinlerinin MR’ı çekilmiş. Bu sırada deneklere bilgisayardan denetlenen ve orta düzeyde ağrıya sebep olan termal bir aygıt bağlanmış. Aşık oldukları kişilerin resimlerine odaklanan deneklerin ağrıyı daha az hissettiği görülmüş.

Araştırmacı  Jarred Younger, deneyde orta düzeyde ağrının yüzde 45 oranında azaldığını gördüklerini söylüyor. Bu, herhangi bir ağrı kesiciyle sağlanan konfor düzeyine çok yakın. Yüksek düzeyde acıda ise aşk yüzde 12 oranında ağrıları azaltmış. Younger, bunun da birçok ağrı kesicinin sağladığından daha yüksek bir oran olduğuna dikkati çekiyor.

Peki ya tutku bittiğinde ne oluyor? Araştırmacılar işte şimdi de “Romantik ilişkilerin uzun vadeli ağrı kesici etkisi var mı?”  sorusuna odaklanıyor.

VOANEWS.com

Bu haber toplam 3852 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.