1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Asgari ücretle özürlü bakımı yaygınlaşıyor

Asgari ücretle özürlü bakımı yaygınlaşıyor

Bakıma muhtaç olanlara geçici veya sürekli bakım hizmeti önemli aşama kaydetti. SHÇEK, özürlüye evinde bakan yakınına, asgari ücret tutarında ödeme yapıyor.

A+A-

NTV - Zonguldak’ta, bakıma muhtaç özürlüye evde bakım hizmeti verilmesi kapsamında 322 aileye ücret ödenmesine başlandığı, 445 ailenin başvurularının da incelendiği bildirildi.

Özürlü bireylerin yaşamlarını öncelikle bulundukları ortamda sağlık, huzur ve güven içinde sürdürmesi yönünde çalışmalarını sürdüren Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, ihtiyacı olan bakıma muhtaç özürlülere geçici veya sürekli bakım hizmeti sunulması yönünde çalışmalarına devam ediyor.

Özürlünün biyolojik, fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçları da dikkate alınarak, öncelikle yaşadığı sosyal ve fiziksel çevreden ayrılmaksızın, aile ortamında hizmet verilmesi esas alınıyor.

Danışmanlık ve destek hizmetleri verilerek, özürlülerin aileleri ile birlikte yaşamalarına, normal bir toplumsal ortamda işlevlerini yerine getirmelerine yardımcı olunuyor. Bu esaslara göre, bakıma muhtaç özürlüye evde bakım hizmeti veren yakınına, bir aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapılıyor.

6 AYDA BİR KONTROL EDİLİYOR
Zonguldak Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, özürlünün evde bakım hizmeti kapsamında merkezde 393, ilçelerden Gökçebey’de 89, Ereğli’de 92, Devrek’te 66 ve Çaycuma’da 149 olmak üzere 789 ailenin başvuruda bulunduğunu söyledi.

Heyet raporuyla hastasının ‘ağır özürlü’ olduğu belirlenen 322 aileye ücret ödenmeye başlandığını, 22 kişinin raporunun menfi olduğunu, 445’inin ise incelemesinin sürdürüldüğünü ifade eden Sandıkçı, raporların 6 ayda bir periyodik olarak kontrolden geçirildiğini kaydetti.

Vali Yardımcısı Sandıkçı, şöyle devam etti: “Toplum ve kişi olarak sağlığa, hijyen kurallarına çok fazla özen göstermediğimiz için özürlü oranı maalesef çok yüksek. Türkiye genelinde özürlülerin oranı 13’lerde, Avrupa’da ise yüzde 4-5’lerdedir. Bu rakamlar ailenin ve devletin kaldırabileceği yükü zorluyor. Bundan dolayı öncelikle vatandaşlarımızı korumak, özürlü sayısını azaltmak için her türlü tedbiri almamız lazım. Ondan sonra engellilere gerekli desteği vermemiz, toplum içinde medeni bir şekilde yaşayabilecek konuma getirmemiz lazım.”

KAZALAR ENGELLİ SAYISINI ARTIRIYOR
İnsanların sadece doğduklarında özürlü olmadıklarını, gerekli sağlık kurallarına uyulmaması, iş güvenliğinin sağlanmamasının da engelli sayısını artırdığını belirten Zonguldak Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, şöyle konuştu:

“Meydana gelen iş kazalarının yanı sıra geçirilen trafik kazaları gibi olaylarda insanların sakat kalmasına neden olmaktadır. İş güvenliği ve trafik kurallarına mutlaka uymamız, dikkatli ve duyarlı olmamız gerekiyor. Çünkü bir özürlü sadece kendisini değil, ailesi ve toplumu da ilgilendirmektedir.”

 

Bu haber toplam 2983 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.