1. YAZARLAR

  2. Psk. Özkan Göğercin

  3. 2009 Ek Tercihlerde Kazanmanın Anahtarı
Psk. Özkan Göğercin

Psk. Özkan Göğercin

Yazarın Tüm Yazıları >

2009 Ek Tercihlerde Kazanmanın Anahtarı

A+A-

Tekrar merhabalar sevgili arkadaşlar.. ÖSYM tarafından yapılacak olan ek yerleştirmenin tarihi açıklandı. Yerleştirme 5-9 Ekim tarihleri arasında yapılacak ve büyük ihtimalle son tarihten sonra, en geç 1 hafta içinde açıklanacak. Şimdi bizler ÖSYM tarafından yayımlanacak olan kılavuzu bekliyoruz. Artık kılavuzun yayımlanması çok yakın, sanırım birçok arkadaşımız önceden aklından bulunan bölümlerle ilgili kendi çapında araştırmalar da bulunmuştur. Size yayımladığım, kontenjan açığı bölümlerin de sizin için ayrıca bir fikir oluşturduğunu düşünüyorum. Bu arada klıavuzlarla ilgili şunu belirteyim, kılavuzlar ÖSYM'nin web sitesinde belirteceği adreslerden temin edilebilecek. Bu adreslerin içinde belli başlı liseler ve Ösym bölge şubeleri de olabilir. Geçen yıl ek yerleştirme yine ÖSYM'nin belirttiği başvuru merkezlerinden ve internetten bireysel olarak yapıldı. Bu yıl da yerleştirmenin bu şekilde yapılacağını düşünüyorum. Başvuru merkezleri genelde okullarda olsa da, giden birçok öğrenciye, bazı okullar tercih almayacağını belirtmiş. Bu yüzden de bu konuda ÖSYM'nin bildireceği başvuru merkezlerinden tercih yapmanız gerektiğini belirtirim. Tabii, dediğim gibi bireysel de yapabilirsiniz, fakat yanlış tercih yapmamaya çok ama çok dikkat edin. Biliyosunuz, tercihler gönderildikten sonra geri dönüşünüz olmuyor.

  Sizlere önceki yazımda ek yerleştirme ile ilgili genel bilgilerde bulundum. Fakat burada bir ayrıntıya değinmek istiyorum. 2 yıllık bir üniversite seçerken, seçeceğiniz bölümün puanının, sizin puanınıza eşit ya da sizin puanınızdan yüksek ya da düşük olmasına bakılmıyor. Yalnız bu durum 2 yıllık bölümlerin çoğunluğunu oluşturduğu TABLO 3-A için. Ancak 2 yıllık bir kaç bölümün bulunduğu TABLO 3-B' de ise, tıpkı 4 yıllık tercihlerde olduğu gibi, seçeceğiniz bölümün puanı sizin puanınıza eşit ya da sizin puanınızdan düşük olması gerekiyor. Fakat konuyla ilgili eğer kılavuzda bir değişiklik yapılmışsa, zaten bu konuda sizlere bilgi vereceğim. Ama şu an için son durum bu şekilde.

  Bunun yanında, meslek liselilerin ek yerleştirmedeki durumunu değerlendirecek olursak, 2009 ÖSS'ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş için başvuran, 2009 ÖSS'ye başvurduğu halde girmeyen ya da sınava girdiği halde 145 baraj puanın altında alanlar, sadece TABLO 3A'te kendi alanlarındaki yüksek öğretim programlarını tercih edebilecek. Ancak, sınava girip 145 ve 165 baraj puanları arasında olan meslek lisesi öğrencileri, TABLO 3-A, TABLO 3-B'teki kendi alanları ve kendi alanları dışındaki bölümler ile, TABLO 4'teki açıköğretim programlarını tercih edebilecekler. Meslek liseliler de puanlarının, seçecekleri bölümün puanından düşük ya da yüksek olmasına bakmaksızın tercihte bulunabilecekler. Özel yetenek sınavına girip, bir yeri kazanmış ya da kazanamamış adaylar da ek yerleştirmede tercihte bulunma hakkına sahip olacaklar. Sizlere verdiğim bilgiler en son Ösym tarafından verilen bilgilerden oluşuyor. Yukarıda da belirttiğim gibi eğer bu konuda kılavuzda güncel bir değişiklik olursa sizleri bu konuda bilgilendireceğim fakat siz adaylara tavsiyem, kılavuz yayımlandıktan sonra elinizden geldiğince incelemeniz olacaktır.

  Sizlere ek yerleştirme konusunda bu bilgileri verdikten sonra, şimdi sizlere maddeler halinda ek yerleştirme de kazanmanıza anahtar olabilecek maddelere geçiyorum.Umarım bu maddeler size ek yerleştirme boyunca yol gösterici olacaktır.

 -Tercihlerde bulunurken, özellikle TABLO 3-A'da puanınızdan çok çok fazla yüksek olan bölümleri yazmamanız sizin için daha faydalı olacaktır, çünkü 8 tercih hakkına sahipsiniz ve ne kadar puanınızın altına inerseniz, o kadar şansınızı arttırırsınız. Birçok aday, 2 yıllıklarda çok bölümle karşılaşacağı için belki de puanından yüksekte olan yerlere yönelme ihtiyacı hissedecektir, ama dediğim gibi puanınızdan fazla yüksek yerlere uçmamanız gerekiyor. Puanınızın altına inme konusu, 4 yıllık tercihlerde de geçerli, çünkü kontenjanlar ilk yerleştirmeye göre daha az olacağı için, puanınızın en altındaki bölümlere inmenizde şansınız daha da artacak.

 -Kılavuzda yeni açılan bölümler ile, kontenjan açığı bırakmış bölümler ve yine açık bırakmış ama taban puanı oluşmuş bölümlerle karşılaşacaksınız. Burada özellikle "ikinci öğretim" olan bölümlerde girme şansınız biraz daha yüksek olacaktır. Fakat biliyorsunuz ki, o bölümlerinde harç ücretleri biraz daha fazla olduğu için ilk tercihler genelde gündüz öğretim olan bölümlere yapılacaktır.

 -Vakıf üniversitelerini tercih edenler, devlet üniversitelerini tercih edenlere göre doğal olarak daha şanslı olacaklardır. Ek yerleştirmede de vakıf üniversitelerin kontenjanların çoğunlukla yer kapladığını göreceksiniz. Burada özellikle hukuk düşünen adaylar, yeni açılmış olan vakıf üniversitelerden, gediz, melikşah ve izmir ve zirve üniversitelerinin burslu bölümlerini deneyebilirler. Özellikle puanı 325 ve üzerinde olan adayların bu üniversitelere girme şansını biraz daha fazla görüyorum, ama tabii ki benim dediğim değil en son ÖSYM'nin dediği geçerli olacaktır. Umarım bu üniversiteleri tercih eden adaylar istedikleri hukuk bölümünü kazanırlar.

-Ek yerleştirmeye açık bırakan, Fizik, Kimya ve Biyoloji ve fransızca edebiyat ve öğretmenlik gibi  bölümlerinin çoğu üniversitede kontenjanını dolduracağını sanmıyorum. Tabii özellikle daha küçük şehirlerde olan üniversitelerde bu dediğim ihtimal daha fazla olacaktır. O yüzden adaylar, eğer şanslarını arttırmak istiyorlarsa bu tür şehir ve üniversitelere yönelmeleri gerekiyor. Önemli şehirlerde ve üniversitelerde, bu bölümler açığı kapatabilirler ancak, o şehirlerde ve üniversitelerde okumak isteyen adaylar varsa ilk tercihlerinde bulundursunlar. Sonuçta sizin neyi ve nereyi istediğiniz herkesten ve herşeyden daha önemli ve şu da bir gerçek ki, kimse sizi şu an bir  bölümü kesinlikle kazanırsınız ve kazanamazsınız diyemez.

-Ek yerleştirmede istediğiniz bölüme puanınız yetmiyorsa, ona alternatif bölümler düşününüz. Bazı üniversitelerde bölümler arası yatay geçiş imkanı ile istediğiniz bölüme geçiş ya da çift anadal programı ile 2 bölümden mezun olma şansına sahipsiniz. Ancak bu konuda seçeceğiniz üniversiteyi çok iyi araştırmanız, gerekirse telefon ve imkanınız varsa yüzyüze görüşmeniz daha olumlu olacaktır.

-Ek yerleştirmede özellikle kontenjan açığı daha fazla olan bölümlere ağırlık verin. Sadece kontenjan açığı genelde "1" ve "2"  olan bölümler arasında kalmayın. O bölümlerin kontenjanı dolma ihtimali daha yüksek olacağı için, sadece bu bölümlere yüklenirsiniz, açıkta kalma ihtimali ile daha çok karşı karşıya da kalabilirsiniz.

-Unutmayın, 8 tercih hakkınız olacak. Her bir tercihinizde kendi hayatınız için bir kararda bulunacaksınız. Sonradan okumayı düşünmeyeceğiniz ve ilerde sizi asla mutlu edemeyecek bölümleri yazmayın.Biliyorum ki, kılavuz karşınıza geldiği anda her bölüm sizi kendisine çekecek. Fakat, siz kendi isteğiniz ve geleceğiniz doğrultusunda hareket etmelisiniz. Kazanıpta gitmezseniz, puanınız kırılacağı için seneye kazanma şansınız da kalmıyor. Yazık değil mi, bir senenize?

Sizler sadece hayatta, bir sistem tarafından seçilme amacıyla yaşamıyorsunuz. Siz kendi amacınızı yaratmak ve üzerine gitmek durumundasınız. Şu an birçoğunuz için üniversite kapısından geçmenin ne derece önemli olduğunu biliyorum. Kiminizde aile baskısı, kiminizde geleceğin kararsızlığı, maddi yetersizlikler ve sayamadığım birçok sebebin sizi üniversite kapısına yönlendirdiğini de biliyorum. İstiyorum ki, hepiniz istediğiniz bölümlere yerleşin ve ilerde çok daha fazla mutlu olun. Sizlere her zaman tavsiyem, elinizden geldiğince doğru ve mantıklı bir tercih yapın, ya da eğer kendinize güveniyorsanız bir kez daha deneyin. 1 yıl zorunda kalacağınız bir  bölümde okumaktansa, 1 yıl istediğiniz bölüm için emin adımlarla ilerlemek her zaman en iyisi olacaktır.

Herşey kendinize inanmakla başlıyor,..

Eğer bu tercihlerde kazanmanız gerekiyorsa kazanacağınıza sonuna kadar inanın, inancınızı kaybetmeyin, inandıça kazanmanın hissini ve duygularını kendinize yaklaştırın. Eğer sizin için, istediğiniz bölüm hayatınızın anlamı ise, o zaman tercihlerde vakit kaybetmeyin. Cesaretiniz ve kendinize güveniniz varsa, 1 kez daha deneyin.

Son olarak, ek yerleştime ile ilgili sorularınızı [email protected] adresine göndermeye tercih edebilirsiniz. Yazımın altındaki yorumlarınızda da sorular yazıyorsunuz ama o sorulara yanıt vermiyorum. Benim için daha önemli olan mailime gelen ve sizlere daha iyi yardımcı olacağım mail yoluyla cevap verebilmek. Ayrıca buradan sevgili editörümüz Maruf Beçene'ye de teşekkür etmek istiyorum, kendisi de sizlere ek yerleştirme konusunda elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyor. Umarım, sizler de istediğiniz bölümleri kazanır ve bizleri de mutlu edersiniz.

UNUTMAYIN!! BU HAYAT YALNIZCA SİZİN VE İSTEDİĞİNİZ HAYATI YAŞAMAK DA SİZİN HAKKINIZ HEM DE SONUNA KADAR!..

Tekrar görüşmek üzere...

Bu yazı toplam 14594 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
26 Yorum