1. YAZARLAR

  2. Psikiyatrist Sevilay Zorlu

  3. İnternet Evlilikleri İşte Böyle Etkiliyor!
Psikiyatrist Sevilay Zorlu

Psikiyatrist Sevilay Zorlu

Yazarın Tüm Yazıları >

İnternet Evlilikleri İşte Böyle Etkiliyor!

A+A-

Zaman bilgi çağı olunca sınır içsel süreçlere dönüştü. Bilgi fantezinin önünü açtı ve herkesin sınırı artık hayallerinin sınırı haline geldi. Siber seksi çekici kılansa anonim, kolay ulaşılabilir, fantezi kurmayı canlandırabilir olması, alternatif partner bulma imkanı sunması ve en önemlisi de kimlik değiştirerek dürtülerini dışa vurabilmeye olanak tanıması. Her oturum bir “eyes wide shut” partisi gibi. 

TÜİK verilerine göre; 2009 yılı son yarıda 30 bin 982 çift boşanırken, 2010 yılının 2. döneminde 32 bin 743 çift boşanmış. Boşanmalar %5.7 artmış.

 Açılan boşanma davalarının %95’ten fazlası şiddetli geçimsizlikten açılıyor. Peki boşanmalar neden bu kadar artıyor? Bunda internetin etkisi var mı?

Boşanma kararı almanızda en önemli neden nedir? %30 aldatma,%20 cinsel uyumsuzluk,%17 aşkımız bitti;çok iyi bir insan ama artık onu sevmiyorum, %19 (şiddet, hakaret küçük düşürme, değer vermeme, yalan söyleme, cimrilik, alkol, kumar ve somut hiçbir neden gösteremeyenler.),%14 ekonomik nedenler

Sanal alemdeki sosyal paylaşım sitelerinin yani kısacası internetin son yıllarda artan boşanmalar üzerindeki etkisi araştırıldığında; boşanmayı düşünen her dört kişiden bir tanesinin kararını vermesine internette yapılan sanal sohbetler ve paylaşım sitelerinin sebep olduğu gösterilmiş. Aldatıldığını düşünen her 2 kişiden 1 kişi eşinin kendisini internette tanıştığı birisiyle aldattığına inanıyor. Eşini aldatan her 2 kişiden 1’i sosyal paylaşım sitelerinde veya sanal sohbet ortamında tanıştığı birisiyle aldattığını kabul ediyor. 

Güncel araştırmalar sohbet grubu üyelerinin % 25-40’ ının  yalan söylediğini göstermiştir.Sahte, yanlış, yönlendiren ya da tam olmayan kimlikler seçme imkanları fazladır. Bazen sahte kimlik seçme kötü niyetle kötüye kullanım için yapılır.Cinsel saldırganlar interneti kullanır, sıklıkla yüz yüze karşılaşmalar zarar vermeye dönüştüğünde felaketle sonuçlanır.İnternette tanışan,aşık olan ve evlenmek üzere anlaştığında bile diğerinin cinsiyetini bilmediğini fark eden çiftler dahi olmuştur. “Mesajınız Var” filminde acımasız bir iş adamı olan Tom Hanks ‘in karakteri e-posta üzerinden kendisini kişisel olarak olduğundan daha kibar,asil duygular ifade edebilen biri olarak gösterebilmiştir.Bununla birlikte, e posta çalışmaları duyguların bastırılmamış, öfkeli ve paranoid olma ihtimalinin fazla olduğunu göstermiştir. Bu durum da –e-postadaki cevaplama kolaylığı ve daha fazla veri sağlayan sosyal ipuçlarının olmamasıyla bağlantılı düşünülmüştür…

İki tür ‘’siber’’ sevgili vardır: 1- Gerçekten buluşup ilişkilerini fiziksel olarak devam ettirmek isteyenler. 2-İlişkiyi sadece sanal ortamda sürdürmeyi tercih edenler.

Bilgisayar ve internet yaşamımıza çok büyük kazanımlar getirmiştir. Bilgiye ulaşmak internet sayesinde kolaylaşmıştır. Sesli sohbet,  tanışma siteleri, webcam bağlantıları boşanmaları tetikliyor mu?  Yoksa zaten sorun yaşayanlar mı internette aşk arıyor?  Bazen sadece masumane bir şekilde sohbet etmek amacıyla birileriyle tanışılıyor. Bir süre sonra bu ilişki ilerliyor ve hesaplanmayan bir şekilde gelişiyor. Karşı karşıya gelse konuşamayacak bir çok insan, kaygı duymadan internette rahat rahat konuşuyor. Ama ilişkinin sınırını belirlemekte zorlanıyorlar.Bazen de eşi aldatmak amacıyla internette arayış içerisine giriliyor. İnternet bağımlılık yapabiliyor. Eşe ayrılacak zaman bilgisayarın başında geçirilebiliyor, eşten soğuma ve uzaklaşmaya neden olabilir. Bu da evlilikleri olumsuz etkiliyor. Sürekli sanal alemde gezinme sonucu yaşanan depresyon ve mutsuzluk aileye olumsuz yansıyabiliyor.

Elon üniversitesinde gerçekleştirilen Pew Research Center'ın projesi internette iletişimin pozitif yanının e-postalar, sosyal ağlar (Facebook, Twitter) olduğunu belirtiyor. Bu gibi online araçlar insanların yeni sosyal bağlar yaratmalarına, keşfetmelerine ve geliştirmelerine olanak sağlıyor. İnternet para, coğrafya ve zaman gibi kısıtlamaları ortadan kaldırıyor ya da azaltıyor ve açık bilgi paylaşımı ile insanları bir araya getiriyor. "İnternetin Geleceği" anketi, internetin sosyal ilişkileri iyileştirdiği ve böyle de devam edeceğini gösteriyor. Online dünyada iletişim kurmanın olumsuz yönleri olsa da ankete göre olumlu yönleri çok daha ağır basıyor. Olumsuz fikir belirtenler internette sosyalleşme için harcanan vaktin, çok daha önemli olan yüz yüze iletişim için ayrılacak zamandan çaldığını düşünüyorlar. İnternetin çoğunlukla sığ ilişkiler doğurduğuna; internetin kalitesinin artırılması için geliştirilen sosyal bağların da kişisel bilgilerin mahremiyetini bozduğuna değiniyorlar. Ayrıca insanların interneti bir sığınak gibi kullanarak yeni fikirlere kendilerini kapattıklarını düşünüyorlar.

Birlikte geleceğimiz olabilir mi? Güven ve sevgi üzerine kurulu mutlu bir beraberlik yeniden oluşturabilir mi? Birbirinizi geliştiren, birlikte olgunlaşmanızı sağlayan , mutlu bir beraberlik gerçekleşebilir mi? Bu soruların yanıtı: BELKİ DE…

Sadakatsizlik travmasını geride bırakmak ancak onu anlayarak (düşünsel ve duygusal), kabul ederek ve affederek gerçekleşir. Bu tür travmalar bizlere dünyanın itici gücü olmadığımızı ve olayların gidişinde belirleyicilik rolümüzün ne kadar sınırlı olduğunu gösterir. Travmasını başarıyla aşan insanlar ” çok acı çekmiştim, artık geride kaldı” derler. Bir şeyi geride bırakmak, ancak yaşantını protesto etmekten vazgeçip kabul etmekle gerçekleşir. Ancak bir travmayı kabul etme, o travmanın etkilerine boyun eğmek değildir. Yaşanılanı unutmak hiç değildir. Kabul, olayları olmasını istediğiniz şekilde görmekten vazgeçip, olduğu gibi görmeyi becerebilmektir. Yaşantımızı  değiştirmek ve acımızı geride bırakabilmek ancak istenmeyen yaşantıya kendini bırakabilmek ve onunla kalabilmeyi öğrenmekle mümkündür.

Sıcağı, üşümenin ne olduğunu öğrendiğimiz için severiz.Işığı ise karanlıkta  kalmanın ne olduğunu anladığımız için. Mutluluğun güzelliği ve bilgeliği ise ancak mutsuzluğun karanlığından gelirseniz daha iyi anlaşılabilir. Bazen mutsuzluk, ileride yaşayacağınız mutluluğunuzun itici gücü olabilir.


Uzm.Dr. Sevilay ZORLU  Psikiyatrist &  Psikoterapist

www.antalyaterapipsikiyatri.com

Şirinyalı M. İsmet Gökşen Cad. 1528 S. Şahbaz Apt. K:2 D:5   0 (242) 316 98 99

Bu yazı toplam 5868 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.