1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Ankara Özürlülük Eylem Planı

Ankara Özürlülük Eylem Planı

Özürlülülerin problemlerinin ortadan kalkması için, kurumlar iş birliği yapacak.

A+A-

Başkentteki özürlülerin eğitim olanaklarından yararlanarak istihdama katılması, kent içindeki ulaşılabilirliklerinin sağlanması ve sağlık sorunlarının giderilmesi için tüm kurumlar iş birliğine gidecek.

Özürlüler İdaresi Başkanlığının (ÖZİDA), engellilere verilecek tüm hizmetlerin verimliliğinin artırılması, fırsat eşitliği çerçevesinde sistemli ve yaygın şekilde sunulması isteği üzerine, Ankara Valiliğinin başkanlığında "Ankara Özürlülük Eylem Planı" hazırlandı.

Eylem planına göre, Ankara'daki engellilerin sorunlarının ve özürlülükle ilgili gelişmelerin altı ayda bir görüşülüp değerlendirileceği "Özürlüler Platformu" oluşturulacak.

Hastane, sağlık merkezi ve sağlık ocaklarının fiziki şartları, engellilerin kullanımına uygun hale getirilecek. Engellilerin sağlık kuruluşlarına daha rahat ulaşabilmelerinin sağlanması için İl Sağlık Müdürlüğünce özel donanımlı araçlar tahsis edilecek. İhtiyacı olan tüm engelli ailelerine psikolojik destek verilecek.

İşverenleri, zihinsel engellileri istihdam etme isteksizliğine karşı bilgilendirme ve bilinçlendirme kampanyaları düzenlenecek. Özürlülere yönelik istihdam garantili meslek kursları artırılacak. Engellileri iş piyasasına hazırlayacak mesleki eğitim ve rehabilitasyon merkezleri kurulacak.

Kent genelindeki tüm okullar, dershaneler ve eğitim merkezlerinin fiziki ve mimari şartları, engellilerin kullanımına uygun hale getirilecek. Bu kapsamda, bina girişi, bina yakın çevresi, bina içi, yürüyüş yolu, rampa, asansör, tuvalet, merdiven, zemin kaplamaları, yönlendirici ve bilgilendiriciler, kapılar yeniden düzenlenecek.

SP'ler (beyin felçliler) ve otistikler için gelecek yılın sonuna kadar kent merkezinde okul ve eğitim merkezleri açılacak. Ağır zihinsel engellilere yönelik Keçiören'de özel eğitim okulu kurulacak. Bu merkezlerin yapımında gönüllü kişi ve kurumlardan da destek istenecek.

Zorunlu eğitim çağı dışındaki engellilerin de mesleki eğitim alma imkanları geliştirilecek. Kaynaştırmadaki ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine verilen meslekler ve iş hayatını tanıtıcı gezi ve inceleme programları düzenlenecek.

Engellilerin haklarını öğrenebilmeleri, devlet ve belediyelerin sağladığı imkanlardan haberdar olabilmeleri için rehber kitapçık hazırlanıp, dağıtılacak.

Bu haber toplam 3226 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.