1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. ANESTEZİSİZ ELEKTROŞOKA SON

ANESTEZİSİZ ELEKTROŞOKA SON

Sağlık Bakanlığının genelgesi doğrultusunda, psikiyatri hastalarına elektroşok (Elektrokonvülsif terapi-EKT) tedavisinin anestezi altında yapılmaya başlandığı bildirildi.

A+A-

Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde, Sağlık Bakanlığının genelgesi doğrultusunda, psikiyatri hastalarına elektroşok (Elektrokonvülsif terapi-EKT) tedavisinin anestezi altında yapılmaya başlandığı bildirildi.      

Hastane Başhekimi Dr. Bülent Demirbek, yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinde anestezi yapılmadan elektroşok verilmesinin ''işkence'' benzeri olması ve insan haklarına aykırı bulunması nedeniyle yıllar önce yasaklandığını, bu nedenle Türkiye'de bu uygulamanın devam etmesinin her platformda eleştiri konusu yapıldığını söyledi. 

      Demirbek, son yıllarda, Avrupa Birliği ilerleme raporu ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi başta olmak üzere çeşitli kuruluşlarca hazırlanan raporda da yer alan bu uygulamanın kaldırılarak, Sağlık Bakanlığının genelgesi doğrultusunda anestezi altında yapılmaya başlandığını ifade etti.

      Öncelikle anestezili elektroşok için altyapı çalışmasını tamamladıklarını, ardından uygulamayı başlattıklarını belirten Demirbek, tahsis ettikleri özel odanın girişine de ''Anestezili elektroşok'' yazılı tabela asarak, hasta ve hasta yakınlarına, bu tedavinin anestezi altında yapıldığını duyurduklarını bildirdi.

      Elektroşok tedavisine hasta yakınları kaygıyla yaklaşsa da bu tedavi şeklinin, antidepresan ilaçlarının yeterli gelmediği hastalarda kaçınılmaz olduğunu savunan Demirbek, şunları söyledi:

      ''Çeşitli ruhsal ve nörolojik bozukluklar, EKT'nin en önemli kullanım alanıdır. Bu tedavide, beyin dokusu elektrik akımıyla uyarılıyor. Bu yöntem çeşitli ön yargılara neden olduğu için ilk etapta tercih edilmiyor, ancak hastada psikolojisinde ağır tahribat ve intihar riski varsa bunun zorunluluk olduğu konusunda hasta yakınlarını ikna ediyoruz. Bazı ağır şizofreni hastalarında da bunu tedavi seçeneği olarak değerlendirebiliyoruz.''

      Demirbek, elektroşokun anestezi altında yapılmasının hem daha insani hem de yan etkilerinin daha az olduğunu ifade ederek, ''En önemli yan etkisi geçici bir süre unutkanlık olabilen bu tedaviyi çok sık olmasa da belirli zaman dilimlerinde tekrarlamak gerekiyor'' dedi.

      Demirbek, işkence, uyuşturucu satışı ve hastalara kötü muamele iddialarını önlemek için hastaneyi kameralarla donatıp, sıkı bir denetim sağladıklarını kaydetti.

     

      -SAĞLIK BAKANLIĞI GENELGESİ-

     

      Bu arada, Sağlık Bakanlığınca 26 Haziran 2006 tarihinde yayınlanan ''EKT uygulamaları'' konulu genelgede, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi tarafından İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mahzar Osman Uzman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen denetimlere dikkat çekildi.

      Genelgede, denetimler sonucunda, elektroşok uygulamalarının klasik olarak yapıldığı, ancak bu uygulamanın tüm Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'deki sağlık kuruluşlarında da anestezili ve kas gevşeticili olarak yapılması gerektiğinin öngörüldüğü vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

      ''Bu bağlamda, söz konusu hizmetlerin sağlık kurumları tarafından daha verimli ve uluslararası standartlara uyumlu olarak yürütülmesini temine, elektroşok uygulamalarının ruh sağlığı hastalıkları hastaneleri ile bünyesinde psikiyatri kliniği bulunan ve EKT uygulaması yapan tüm sağlık kurumlarında genel anestezi altında yapılmasını ve dolayısıyla uygulamanın etkin bir şekilde yürütülmesinin sağlanabilmesi amacıyla gerekli altyapının oluşturulması gerekmektedir.''

Kaynak: tv8
 

Bu haber toplam 6000 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.