1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Alman Çocuklar Türkiye'de Sevgiyi Tanıyor

Alman Çocuklar Türkiye'de Sevgiyi Tanıyor

Aile içi şiddet nedeniyle Alman ailesinden alınarak yurda yerleştirilen 16 yaşındaki Phil K, ülkesindeki yurda uyum sağlayamayınca İzmir'de rahabilitasyon merkezine yerleştirildi.

A+A-

Aile içi şiddet nedeniyle Alman ailesinden alınarak yurda yerleştirilen 16 yaşındaki Phil K, ülkesindeki yurda uyum sağlayamayınca İzmir'in Urla ilçesindeki Balıklıova köyünde Türklerin sahibi olduğu ve çalıştığı rehabilitasyon merkezine gönderildi.
 

Rehabilitasyon merkezinin sahibi Ali Çakır, yaptığı açıklamada, uzun yıllar Almanya'daki gençlik merkezlerinde hakimlik yaptıktan sonra doğup büyüdüğü Balıklıova'ya geldiğini ve Almanya, İsviçre, Avusturya gibi ülkelerde uyum sorunu yaşayan çocuklara terapi ve eğitim hizmeti verdiklerini belirtti.

Rehabilitasyon merkezine gelen çocukları aile ortamında rehabilite ettiklerini söyleyen Çakır, ''Aileleri tarafından bakılamamış, taciz edilmiş, şiddet görmüş ve yurtlara uyum sağlayamayan çocuklar buraya gönderiliyor. Biz de onlara burada sporla, hayvan sevgisiyle, doğayla ve yuva huzuruyla yeni bir yaşam biçimi veriyoruz'' dedi.

''Ruhu yaralanmış'' 14-18 yaş arası çocukların hayatında bazı eksikler bulunduğunu, eksiklerin başında da aile sevgisi geldiğini anlatan Ali Çakır, son olarak Almanya'dan 16 yaşında Phil K'nın merkeze gönderildiğini belirtti.

HAYVANLARA BAKIYOR, YEMEK PİŞİRİYOR, SPOR YAPIYOR

Phil K'nın Almanya'daki ailesinden ilgisizlik ve aile içi şiddet nedeniyle alındığını, yurtlarda kaldığını dile getiren Çakır, çocuğun yurtlara uyum sağlayamaması nedeniyle Türkiye'de Yeni Şans adlı merkeze gönderildiğini ifade etti.

Aile sevgisini öğrenemeyen Phil'e önce bir ev ve Almanca bilen bir eğitmen verdiklerini anlatan Çakır, şunları kaydetti:

''Phil, Almanya'da yaşadığı süre içinde her şeyi başkalarıyla paylaşmış. Hep, annesi olsun istemiş. Burada Nilüfer Hanım ile kalıyor. Kendine ait bir annesi veya ablası oluyor. Sokakta yaralanmış kedileri, köpekleri topluyor. Onlara bakıyor. Sevgiyi tatmaya başladı. Babasından sürekli şiddet görmüş. Ona sevgiyi paylaşmayı öğrettik. Almanya'daki yurtlarda uzman pedagoglar, psikologlar çalışıyor ama birden fazla çocukla ilgileniyorlar. Burada biz bire bir ilgileniyoruz. Bu sevgi, ilgi Phil'de olumlu değişiklikler yaratıyor. Biz ona anne, baba sevgisi, ikinci bir vatan ve huzurlu bir yuva veriyoruz.''

Ali Çakır, Phil'in rehabilitasyon programı kapsamında merkezdeki salonda spor yaptığını, ayrıca Almanya'daki ders programı kapsamında derslerine çalıştığını ve okul diploması almak için çaba gösterdiğini de söyledi.

Çakır, 7 aydır Balıklıova'da Türk ailelerle iç içe yaşayan Phil'in 18 yaşını tamamlayınca ülkesine sağlıklı bir insan olarak döneceğini de kaydetti.

EĞİTMENİ HER AN YANINDA

Phil K. ile Balıklıova'da deniz kenarında bir evde yaşayan 32 yaşındaki eğitmen Nilüfer Ekler de Alman çocuğun özellikle ilk dönemlerinde agresif davranışları olduğunu, zamanla problemleri aştıklarını ifade etti.

İki kardeş gibi, anne-oğul gibi güzel bir hayat sürdüklerini anlatan Nilüfer Ekler, günlük yaşamlarını şöyle anlattı:

''Bana zaman zaman bir anne gibi, zaman zaman bir abla gibi yaklaşıyor. Günde 1-2 saat ders çalışıyoruz. Alışverişe gidiyoruz, bulaşıkları yıkıyoruz, evi temizliyoruz. Önceleri çok sinirli, asabiydi. Agresif, kırıcı olabiliyordu. Ben bir şey söylediğimde 10 cevap veriyordu ama sakinleşti. Mutlu olduğunu hissediyorum, onu kazandığımız için ben de mutluyum.''

Phil K. da Türkiye'de, Balıklıova'da kendini iyi hissettiğini, çevresindekileri sevdiğini, okul diplomasını aldıktan sonra Balıklıova'da yaşamaya devam edebileceğini, Nilüfer Ekler'in de kendisine çok sevecen ve ilgili davrandığını dile getirdi.

Zaman

Bu haber toplam 6581 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.