1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Ağız Kokusu Sosyal Hayatı Etkiliyor

Ağız Kokusu Sosyal Hayatı Etkiliyor

Uzmanlar, ağız kokusunun daha çok dişlerdeki iltihap ve çürüklerden kaynaklandığını belirterek, basit yöntemlerle kokunun giderilebileceğini vurguluyorlar.

A+A-

Ağız kokusu beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili olarak gelişebilir, mide ve diğer sistemik rahatsızlıkların da bir göstergesi olabilir. Uzmanlar, ağız kokusunun daha çok dişlerdeki iltihap ve çürüklerden kaynaklandığını belirterek, basit yöntemlerle kokunun giderilebileceğini vurguluyorlar.

Sanıldığından çok daha yaygın görülen ağız kokusu kişinin iş, arkadaş ve hatta aile yaşamını etkileyebilecek bir konu olup, çoğu zaman kişide mahcubiyete ve sosyo-psikolojik problemlere neden olabiliyor. Birçok kişi ağız kokusu yüzünden konuşmaktan ve iletişimden kaçıyor, hatta çiftler arasında sorunlara, boşanmalara varan sonuçlara yol açabiliyor. Özellikle tiyatrocu, satış temsilcisi ve yakın temas halinde çalışan kişilerin iş yaşamı için de olumsuzluklara neden olan ağız kokusunun ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Diş Hekimi Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, kokunun basitçe diş taşlarından kaynaklanabileceği gibi, ağızdaki eski dolgu ve kron-köprülerin bozulmuş diş eti ilişkilerinden oluşabileceğini de söyledi.

Dişlerden kaynaklanan kötü kokuların tedavisi diğer sebeplere göre daha kısa sürede sonuç verdiğinden “şanslıyız” diyen Kışlaoğlu, ağız kokusu şikayeti ile gelen hastaları öncelikle tam bir ağız muayenesinden geçirerek, sorunun bir mi yoksa birden fazla nedene mi dayandığını tespit ettikten sonra tedaviye başladığını dile getirdi. Kışlaoğlu “Ağız kokusu bazen ağız temizliğine yeterli önemin verilmemesi, bazen ağız iltihapları, bazen ileri dişeti hastalıkları ve/veya diş çürükleri, bazen de ağız kuruluğu gibi sebeplerin bir ya da bir kaçından kaynaklanıyor olabilir” diye konuştu.

Ağız hijyenine yeterli önemin verilmemesinden kaynaklanan ağız kokusunu gidermek için diş taşlarını temizlediğini ve kişiye ağız bakımı için neler yapması gerektiğini uygulamalı olarak gösterildiğini anımsatan Kışlaoğlu, ağız enfeksiyonları, gömük ve sorunlu dişlerin çekilmesi, ileri dişeti hastalıkları veya diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile sorunun çözülebileceğini kaydetti.

Ağız kokusu çok basit yöntemlerle giderilebilir…

- Ağız içi bakterilerle savaşan bir baharat olduğu için tarçın kullanın

- Kötü kokuya sebep olan ağız kuruluğunu engellemek için daha fazla su için, diş çürüklerine sebep olacağından şeker tüketiminizi azaltın.

- Yiyeceklerle tükürük salgısının iyice karışması ve ağızda yemek parçası kalma olasılığının azalması için lokmaları iyi çiğneyin.

- Diş fırçasının çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebileceği için diş ipi kullanın.

- Ağız kokusunu önlemek için doğal kaynaklardan da yararlanılabilir. Nane bunlardan biridir. Naneli sakızlar, şekerler kullanılabilir.

- Öğün aralarında taze meyve yiyin.

- Uzun süre aç kalmayın.

- Kötü kokuya sebep olan ağız kuruluğuna neden olduğundan ve diş eti hastalıklarına da zemin hazırlayarak ağız kokusu oluşturacağından sigara içmeyin.

Bu haber toplam 2598 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.