1. HABERLER

  2. KADIN SAĞLIK

  3. ABD’li Psikolog: Kadına Şiddete Ceza ve Terapi Uygulansın

ABD’li Psikolog: Kadına Şiddete Ceza ve Terapi Uygulansın

Dünyada dokuz yıldır uygulanan "Yakın İlişkide Adalet Ölçeği" testinin mimarı olan psikolog Jory, Türkiye’deki kadına yönelik şiddet olaylarına farklı bir bakış açısı getirdi.

A+A-

ABD'nin Georgia eyaletindeki Berry College Aile Çalışmaları Bölümü Başkanı Dr. Brian Jory, İzmir'de Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) tarafından düzenlenen "Evlilik ve Aile Terapisi" sertifika programına eğitimci olarak katıldı.

Dünyada dokuz yıldır uygulanan "Yakın İlişkide Adalet Ölçeği" testinin mimarı olan psikolog Jory, Türkiye’deki kadına yönelik şiddet olaylarına farklı bir bakış açısı getirdi.

ABD’de hukuki düzenlemelerin, şiddet yoluyla mağdur edilen kadınların lehine işlediğine dikkat çeken Dr. Jory, bu konuda ağırlaştırılmış hapis cezaları olduğunu hatırlattı. Özellikle ağır şiddet olarak ifade edilen vakaların tekrarlanmaması adına hapis cezalarının etkili olduğunu söyleyen Jory, "Şiddetin öncelikle psikolojik bir rahatsızlık mı yoksa bir güç gösterisi olarak mı yapıldığını tespit etmek ve bu yönde bir yöntem geliştirmek gerekiyor. Benim uygulamaya çalıştığım, 15 sorudan oluşan Yakın İlişkide Adalet Ölçeği kuramı da bunu tespit etmekte bir araç olabiliyor. Şayet bunun bir güç gösterisi olarak uygulandığı tespit edilirse kanunların devreye girmesi gerekmektedir. Bu konuda ABD'de kanunlar kesin ve ağırdır, dolayısıyla kişiler şiddete başvurmadan önce bunu akıllarına getirir. En büyük hatalardan biri de terapilerin genellikle mağdur edilen kişiyle yapılmasıdır. Kesinlikle terapilere mağdur eden kişinin de dahil olması gerekmektedir. Zaten çok ağır vakalarda terapi yetersiz kaldığı için ceza sistemi devreye girer, yani terapi, orta derecede şiddete meyilli kişiler için etkili olabilir. Türkiye'de de bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar var ancak daha etkili olması için kanunların yaşam şartlarıyla uyumlu ve kesin olarak uygulanabilir olması gerekmektedir." dedi.


Bu haber toplam 3489 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.