1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. ABD'li profesörden gözde meslek önerileri

ABD'li profesörden gözde meslek önerileri

ABD Missouri Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzmanı Prof. Dr. Norman Gysbers, ÖSS'cilere doğru tercih tüyoları verdi.

A+A-

TİMETURK.COM - ABD Missouri Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzmanı Prof. Dr. Norman Gysbers, teknolojiyle ilgili konularda, özellikle de biyoteknoloji ve gen mühendisliği gibi alanlarda insan kaynağı talebinin artacağının öngörüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Norman Gysbers, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Derneğinin düzenlediği 2'nci Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulamaları Sempozyumu için geldiği Konya'da, AA muhabirine, ÖSS'nin ardından tercih aşamasına gelen öğrenciler için değerlendirmelerde bulundu.

Üniversitede hangi bölümün tercih edileceğinin önemli bir konu olduğunadikkati çeken Gysbers, tercih yapılırken sadece elde edilen puanın değil, öğrencinin kendi isteklerinin de önem taşıdığını belirtti.

Meslek tercihinin, uzun yıllar içinde gelişen bir ilgi sürecinin ürünü olduğunu ifade eden Gysbers, bu konuda üniversite aşamasına kadar okuldaki psikolojik danışmanlardan destek temin edilmesinin, okuldaki psikolojik danışmanlarla sürekli temas halinde olunmasının doğru meslek seçimini kolaylaştıracağını vurguladı.

Prof. Dr. Gysbers, şunları kaydetti:

"Öğrencilere okuldaki psikolojik danışmanlarıyla ilişkilerini sürdürüp, kendi yetenekleri oranında tercih yapmalarını öneriyoruz. ABD'de tercih aşamasına gelen öğrenciler bize, 'önümüzdeki dönemlerde hangi meslek daha popüler olacak, hangi mesleği tercih edelim' diye soruyor.

Bu soruya verdiğimiz cevaplar Türkiye'deki gençler için de faydalı olabilir. Teknolojiyle ilgili konular, özellikle de biyoteknoloji ve gen mühendisliği gibi alanlarda insan kaynağı talebinin artacağı öngörülüyor.

Bunun dışında, toplumların gelişmesine bağlı olarak önümüzdeki süreçte sosyal bilimler alanına olan talepte de artış yaşanacağı tahmin ediliyor, bu meslek dalı da düşünülebilir."

Tercihte ailenin etkisi

Ailelerin, gençlerin meslek seçiminde önemli etkiye sahip olduklarını vurgulayan Gysbers, sözlerine şöyle devam etti:

"Zaman zaman aileler kendi sahip olamadıkları meslekleri çocuklarının yapmasını arzu etmektedir. Böyle davranan aileler, çocuklarını zorlamış olur, bu istenmeyen bir durumdur.

İstenen şey ise hem birey hem de ailesiyle konuşarak, birlikte çalışarak, bilgiye ve o çocuğun gereksinmelerine dayalı tercihler yapmalarıdır. Bu konuda Türkiye'deki okulların psikolojik danışmanları ve rehber öğretmenleri, önemli katkı sağlayabilirler."

Bu haber toplam 3262 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.