1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. ABD'den 'şizofreni ilacını birlikte yapalım' çağrısı

ABD'den 'şizofreni ilacını birlikte yapalım' çağrısı

Türk bilim insanlarına, ''agmatin'' adlı kimyasalın şizofreniye neden olabileceği yönündeki buluşunun geliştirilmesi ve ilaca yönelik çalışmaların yapılabilmesi için ABD'den işbirliği çağrısı geldi.

A+A-

Sinir bilimi alanında tartışmasız olarak dünyadaki en önemli üç üniversiteden biri kabul edilen California Üniversitesi, TÜBİTAK'a ve GATA'ya konu ile ilgili daha kapsamlı araştırma yapmak için işbirliği teklifinde bulundu.

ABD'de büyük firmalara ilaç geliştirilmesi için aracılık yapan Biotech Pharma-Device Consulting LLC isimli şirket de Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Albay Prof. Dr. Tayfun Uzbay ve ekibiyle anlaşma imzaladı.

Prof. Dr. Tayfun Uzbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''agmatin'' adlı kimyasalın şizofreniye neden olabileceği yönündeki çalışmalarının bilim dünyasında yankı bulduğunu söyledi.

Buluşun, uluslararası saygın tıp dergilerinde duyurulması, haberin ulusal ve uluslararası basında yer almasından sonra, 3 Nisan 2009'da halen 9 adet Nobel ödüllü bilim insanının görev yaptığı San Diego'daki California Üniversitesi'nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldığını anlatan Uzbay, katılımcıların her birinin psikiyatri, nöroloji ve farmakoloji alanında dünyada alanında kabul görmüş çalışmalara imza atan kişiler olduğunu belirtti.

Uzbay, konferansa Irvine'da şizofreni nedeniyle yaşamını yitiren ve intihar eden kişilerin beyinlerinde araştırma yapılan beyin bankasından ve New Jersey'den Biotech Pharma-Device Consulting LLC Şirketi'nden yetkililerin de dinleyici olarak katıldığını ifade etti. Uzbay, sunum sonrasında katılımcıların kendisinden tek tek bilgi aldıklarını bildirdi.

-ABD'NİN TEKLİFİ TÜBİTAK'TA-

Uzbay, bilimin spekülasyonu kabul etmediğini, mevcut verilerin teyit edilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ekibinin laboratuvarda bilimsel veriler ışığında çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Yurt dışındaki bilim insanlarından çok olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Uzbay, '' ABD'li bilim adamları tezimize kesinlikle olumsuz yaklaşmadı ve bu yönde bir eleştiride bulunmadı'' dedi.

ABD'li bilim insanlarının konferansın ardından işbirliği yapmak istediklerini belirttiklerini anlatan Uzbay, şunları kaydetti:

''Prof. Dr. Athina Markou, tezimizin madde bağımlılığı ve şizofreni alanında önemli ve yeni kanıtlar sunduğunu, bu alanda yeni bir kapı açabileceğini, önceki bazı verilerle uyumlu olduğunu belirtti ve üniversitesi adına TÜBİTAK'a yazı yazarak beraber çalışılması için iş birliği teklifinde bulundu.

Gönderilen resmi yazıda 'Prof. Dr. Tayfun Uzbay 30 Mart-10 Nisan arasında Üniversitemizi ziyaret ederek bir seminer vermiştir. Bu seminerde Uzbay, şizofreni alanındaki yeni ve orijinal verilerini bizimle paylaşmıştır. Bu seminerdeki iletişime dayanarak, buradaki laboratuvar ile Uzbay'ın laboratuvarı birlikte madde bağımlılığı ile şizofreninin zeminiyle ilgili yeni araştırmalar yapabilmek için işbirliği yapılması kararlaştırıldı' denildi.

Ayrıca çalışma ekibinden Dr. Hakan Kayır da California Üniversitesi Psikiyatri Bölümü'ne kabul edildi. Şu anda TÜBİTAK'ın da desteği ile Prof. Athina Markou'nun laboratuvarında çalışıyor.''

-''JOHNSON AND JOHNSON FİRMASI İLGİLENİYOR''-

Uzbay, bunun yanı sıra agmatinle bağlantılı şizofreni ilacı geliştirilebilmesi için ilaç firmalarıyla bağlantı kuran Amerikan firması olan Biotech Pharma'nın da kendileriyle temasa geçtiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Bu firma ABD'de lisanslı olan ve aralarında Cefizox ve Cefazolin gibi sefaloporin grubu antibiyotiklerin, Haldol ve Haldol Dekonat gibi şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçların da bulunduğu önemli bazı ilaçların geliştirilmesine katkı sağlayan ciddi bir firmadır.

Johnson and Johnson, Novartis, Schering-Plough ve Hoffmann-LaRoche gibi ilaç endüstrisinin önemli firmaları ile işbirliği yapmaktadır. ABD'de bu alanda ilaç geliştirilmesi için bizimle bir anlaşma imzaladı. Şimdi kendisine yetki verildi. Şirket, ABD'de ilaç geliştirilmesi ve faz çalışmalarının yapılabilmesi için ilaç firmalarıyla temasa geçiyor.

Şu an için Johnson and Johnson firmasının ilgilendiği iletildi ancak çalışmanın biraz daha geliştirmesi gerekiyor.''

-''ULUSLARARASI PATENT BAŞVURUSUNU KAÇIRDIK''-

Bu alanda alınan patentin şu anda sadece Türkiye için geçerli olduğunu ancak dünyada başka bir bilim insanının da bu konuda yeni bir patent alamayacağını, bununla beraber yurt dışında herhangi bir bilim insanı veya firmanın, daha ileri bulgular elde ederek ilaç geliştirebileceğini vurgulayan Uzbay, ''Buna Türkiye olarak hiçbir şey yapamayız'' diye konuştu.

Bu nedenle, bulguları yeni verilerle destekleyerek doğrudan PCT (uluslararası patent) başvurusu yapacaklarını anlatan Uzbay, ''Sanırım kısa süre içinde yeni patent başvurularımızı yapacağız. Elimizdeki veriler yeni patent olabilecek etkinlikte ve TÜBİTAK'tan da destek sağladık'' müjdesini verdi.

Uzbay, ayrıca 22-25 Ekim 2009 tarihinde Şanghay'da yapılacak olan 7. International Drug Discovery Science and Technology (Uluslararası İlaç Keşfi Bilim ve Teknoloji) kongresinde de bir konferans vermek üzere resmi davet aldığını kaydetti.

-''TİCARİ KAYGI TAŞIMIYORUZ''-

Uzbay, çalışmaya imza atan Doç. Dr. Gökhan Göktalay, uzman Dr. Hakan Kayır ile uzman Dr. Murat Yıldırım'dan oluşan ekibinin kesinlikle ''ticari bir kaygı taşımadıklarını'' da vurguladı.

Bilim insanlarının, bu çalışmadan yola çıkarak yeni araştırmalar yapmasını amaçladıklarını dile getiren Uzbay, ''Tezimizin arkasındayız. Şizofreni hastaları için ilaç geliştirilmesine katkı sağlayabilirsek ne mutlu bize'' dedi.

Zaman & AA

Bu haber toplam 3640 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.