1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. 10.10.2010 Tarihi Obsesyon Belirtisi Mi?

10.10.2010 Tarihi Obsesyon Belirtisi Mi?

Sayılara takıntılı insanların günü olan 10.10.2010 yaklaşıyor. Psikologlar ise obsesyon uyarısı yapıyor.

A+A-

Sinem Dönmez / Cumhuriyet


10.10.2010 için neredeyse bütün otellerin balo salonu tutuldu. Düğün rezervasyonları hazır. O tarihte doğum yapmak için anneler doktorlarıyla pazarlık yapmaya başladı bile. Malum pek bir şey kalmadı. Sayılara takıntılı insanların günü geliyor. Psikologlar ise obsesyon uyarısı yapıyor.

2001 yılından beri estetik görünümlü tarihler her yıl bir kereliğine tekrarlanıyor. Kimisi bu tarihi alelade bir gün gibi geçirirken kimisi çeşitli anlamlar yüklüyor. Evlilik ya da doğumlar o tarihlere denk getiriliyor. Evet, estetik görünümlü tarihler derken neden bahsettiğimizi anlamışsınızdır. Gün, ay ve yıl olarak aynı rakamların olduğu tarihler. Ve önümüzde 10.10. 2010 var. 2007 yılında en yakın arkadaşımın 7 Temmuz’daki doğum gününde ille de havai fişek patlatmamız gerekiyor saplantısı hâlâ aklımda. Neyse ki kendimizi fazla kaptırmamıştık. Şu sıralarda birçok sohbette “10.10.2010 da geçiyor, bir 11.11.2011, bir de 12.12.2012 kaldı, acil evlenip çocuk yapmamız lazım” cümlelerine kulak misafiri olabilirsiniz. Evet, bu yıl da takvimler 10 Ekim’i gösterdiğinde birçok düğün ve doğuma şahitlik edilecek...

Sayılara anlamlar yüklemek bütün kültürlerde var olan bir şey. Psikoloji İstanbul’dan Psikolog Çiğdem Yumbul, sayılarla fiziksel obje ve canlılar arasında mistik bir ilişki olduğunu savunan bir inanış olan numerolojinin, eski Babil uygarlığından bu yana sürdüğünü söylüyor. Neredeyse her kültürde kişilerin uğurlu ya da uğursuz olarak tanımladığı sayılar, günler ya da tarihler var: “Bazı kişilerin 13 rakamını ya da tek sayıları uğursuz bulması ve özel günlerini bu tarihlere getirmek istememesi, toplumlarda yerleşmiş sayılarla ya da tarihlerle ilgili batıl inanışlara bir örnektir.”

Yumbul, insanların evlilik ya da doğum gibi önemli olayları uğur getireceğine inandıkları bir tarihe denk getirmelerinin bir yere kadar kabul edilebilir ve normal olduğunu söylüyor. Kendisi ve çevresindekilerin hayatını zora sokmayacak bir şekilde yaşanması şartıyla tabii. Bu durum eğer günlük hayatın işleyişini bozarsa tehlikeye dönüşebileceğini de ekliyor: “Batıl inanışlar normal hayatımızın bir parçası olmaktan çıkıp, kişinin ve çevresindekilerin günlük işleyişini bozduğu ve kişinin psikolojisine zarar vermeye başladığı noktada obsesyon boyutunu almaya başlar. Özellikle batıl inanışların ve günlük ritüellerin güçlü bir şekilde etkili olduğu toplumlarda, bahsettiğimiz zararsız davranışların obsesyon halini alması daha da muhtemel.”

Belirli tarihlerle ilgili obsesif fikirlere sahip insanlar eğer o tarihte belli bir olay ya da davranış gerçekleşmezse başlarına kötü bir şey geleceği endişesine kapılıyor. Örneğin evliliklerinin, doğumların belirledikleri tarihte olmazsa evliliklerinin yürümeyeceği ya da doğacak bebeklerinin sağlığıyla ilgili sorunları olacağını düşünebiliyorlar. Yumbul, tarihleri önemsemekle bunu obsesyon boyutuna taşımak arasındaki çizgiye dikkat çekiyor:

“Eğer kişi belirli tarihleri ya da günleri şanslı sayıyor ve özellikle bu günlerde birtakım planlarını gerçekleştirmek istiyor, fakat gerçekleştiremediği noktada bunu kabullenip kaygılanmıyorsa zarar verici bir boyut taşımaz. Ama tersi halinde kişinin batıl inançları obsesyona kaymıştır ve bir uzmandan destek alarak hayat kalitesini ve çevresiyle ilişkilerini olumsuz etkileyebilen bu durumla başa çıkabilme yollarını öğrenmesi gerekir.”

Ölü sezon

Organizasyon şirketi KM Events’in sahibi Meltem Tepeler, 10.10.2010 tarihine geçen yıllardaki kadar büyük bir ilgi olmadığını çünkü Ekim ayının ölü sezona denk geldiğini söylüyor. “07.07.2007 inanılmazdı, hem cumartesi gününe geliyordu hem de yazdı. 10.10.2010 pazar gününe denk geliyor, soğuk olma riski de var. O yüzden o kadar da yoğun değil” diyor.

Bir yıl önceden konfirme

Oteller salonlarının rezerve edilmesi gerekliliği yüzünden bu yoğunluğu şimdiden yaşıyor. Örneğin Dedeman Antalya, 10.10.2010 tarihinde evlenecekler için kampanya yapıyor. Ki zaten İstanbul'daki Dedeman'ların dört salonu da dolu. Klassis Otelleri ve Kızkulesi Kurumsal İletişim Direktörü Yiğit Arpacılar, neredeyse bir yıl önceden düğün rezervasyonlarının konfirme olduğunu belirtti. Rezervasyon yoğunluğundan dolayı bloke ettikleri salonları da rezervasyon önceliğine göre vermişler.

Bu haber toplam 8403 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.